2017. október 1., vasárnap

Magyarországok keresztényei

Egyszerre két Magyarországon élünk mi együtt, magyar emberek. Van egy baloldali és egy jobboldali Magyarország, más értékekkel, más célokkal, más múlt- és jövőképpel. A két Magyarországban azonban van egy közös pont: a "másik" Magyarország kimerítő gyűlölete. Ehhez csatlakozunk mi keresztények.

Mindkét Magyarország polgárai jól tudják az igazságot, tudniillik, hogy "azok odaát" a másik Magyarországon nem normálisak. Lopnak, csalnak és hazudnak, nem úgy, mint minálunk, ahol magasan szárnyalnak az erkölcsök és a hangadó teoretikusaink csak a javunkat akarják. A mi Magyarországunk világos társadalmi jövőképpel rendelkezik, amely élhetőbb világot tesz lehetővé - míg a másik Magyarországon eleve az egész társadalom rothasztását tűzték ki célul. Mi építeni, ők rombolni akarnak. Mi odaadjuk az utolsó fillért is a szegények felzárkóztatásáért, ők csak vég nélkül tömik a zsebeiket. A mi társadalmi, politikai, gazdasági céljaink az előrelépést szolgálják, az övék a múltba száműzne bennünket.

Hogy nekünk van igazunk, és "odaát" azok teljes tévedésben vannak, teljesen egyértelmű, hiszen a saját sajtótermékeink ezt naponta százszor megmondják  nekünk. Ezekből az is kiderül, hogy a számok és eredmények mindig bennünket igazolnak, illetve lerántják a leplet a másik oldalról. No persze a másik Magyarország hírforrásait is figyelhetnénk - de nem érdemes, hiszen tudjuk, hogy azok eleve csak hazudnak: nem is lehet másként, hiszen "azoknak" a kezében vannak, azok írják, készítik, szerkesztik - mégpedig agymosás céljából. Agymosott újsgírók, szerkesztők szólnak agymosott olvasókhoz és nézőkhöz. Nem csoda, ha olyanok, amilyenek. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy időnként beszólunk nekik és névtelenül kommentálva-kifakadva odapörköljük az igazságot, ahogy erőnkből telik - persze tudjuk, úgy se fogják megérteni.

Ezekben a Magyarországokban élünk mi keresztények is. A helyzet a kezünkre játszik: könnyen megy nekünk, hogy két Magyarországhoz alkalmazkodjunk, hiszen egyházként kétezer év alatt bőséges tapasztalatot szereztünk arról, milyen megosztottságban élni. Kiforrott és alapos érvelési rendszerünk van arról, miért ne fogjunk össze a hozzánk képest másként gondolkodókkal, és hogyan utáljuk őket, mutassunk rá teológiai látásmódjuk tarthatatlanságára, így aztán nem lehet ezt nehéz a két Magyarország kontextusára sem vetíteni.

A keresztények két Magyarországa annyiban más, mint a nem hívőké, hogy ők ebbe az egészbe Istent is belevonják. Mindkét Magyarország keresztényei meg vannak győződve arról, hogy a dolgok Isten akarata szerint, vagy éppen eredeti tervével szemben történnek úgy, ahogyan - mindkét Magyarországon. Hogy a kettő közül melyik az igaz, azt roppant egyszerű eldönteni, hiszen evidencia, hogy Isten a "mi Magyarországunk" táborához tartozik - míg a másik oldalt természetesen a Sátán vezérli. Ha imádkozunk is, azt legalább nem kell kérni, hogy Isten bennünket korrigáljon (hiszen Ő eleve a mi oldalunkon áll), sokkal inkább azt, hogy bocsásson meg a másik Magyarországon lévők sötétben botorkálásáért, és ami ennél sokkal fontosabb: legyen meg az Ő akarata velük kapcsolatban! Azaz: intézkedjen végre, hogy azok ott, eltakarodjanak a fenébe.

A két Magyarországon élni hívőként csak azért lehet nehéz, mert néha a Szentírás is szembe jön velünk és megpróbál arra figyelmeztetni bennünket, hogy nekünk szeretni kellene egymást: erről ismerné meg mindkét Magyarország minden magyar polgára, hogy mi keresztények vagyunk. Naiv gondolat persze, de még az is lehet, hogy ha túlzott sikereket érnénk el a kölcsönös tiszteletben és szeretetben, az emberek észrevennének, hogy valójában csak egyetlen egy Magyarország van. Hogy balra és jobbra is emberek élnek, érzékeny, istenképű, jobb vagy rosszabb erkölcsű népek, akik valójában ugyanazokkal az életnehézségekkel küzdenek és ugyanannyiért tankolják meg a kocsit, ugyanúgy kenyeret vesznek a boltban és hasonló betegségekkel harcolnak, mint a másik Magyarországon élő magyar emberek. Ehhez persze le kellene porolnunk Jézus elcsépeltnek tűnő felszólítását egymás szeretetéről, amit annyit hallottunk már, hogy a könyökünkön jön ki, mindkettőn egyszerre, ámbár a közelébe sem vagyunk annak, hogy meg is valósítsuk.

A szeretet, hát persze... Ugyan, ne hülyéskedjünk már, minek szedünk elő ilyen közhelyeket? A szeretet maradjon meg a költőknek és a szépségkirálynő-választások szónokainak, meg hát a helyzet az, ha már mégis erről kell beszélni, hogy egyébként mi szeretjük őket ott a másik oldalon, nem is velünk van a gond, hanem már megint azokkal, mert ők vannak tele gyűlölettel, hatalomvággyal, kapzsisággal, és ők nem szeretnek vissza bennünket. És ezt valószínű Jézus is pontosan látja, tudja kinek áll a zászló, úgyhogy olvasgassák csak azok a másik Magyarországon élő keresztények a Hegyi Beszéd megfelelő passzusait, mert igazán rájuk fér, hogy szeretni tudjanak! Téma lezárva.

Így aztán élünk tovább két Magyarországon, megosztottan és kettévágva, ahogy ebben csendben megállapodtunk egymás között. És miközben szórjuk a kritikát, szidalmat, elégedetlenséget a másik Magyarországon élőkre, jó keresztényként imádkozunk tovább, hogy Isten ugyan végre tegyen már valamit az egység érdekében.

33 megjegyzés :

  1. Van egy korrupt, de kormányzóképes kormányunk, amelynek bizonyos dolgaival egyetértek míg másokkal nem. Van továbbá egy korrupt, és kormányzóképtelen baloldalunk, amelynek álláspontjával többnyire nem értek egyet, de mégis talán szeretném, ha egy fokkal életképesebbek lennének és érdemben kontrollálni tudják a kormányunk túlkapásait. Igazából egyik politikusunkért sem tudok lelkesedni igazán.

    Azt viszont el kell ismernem, hogy Orbán Viktor nevét legalább ismerik világszerte, és ennek mellékhetásaként egy ideje Budapestet is ritkábban keverik össze Bukaresttel, ami szerintem egészen fantasztikus, történelmi léptékű eredménynek minősíthető! Engem pl. ha megbotoznának, sem tudnám megmondani, hogy kicsoda Szlovénia vagy Litvánia miniszterelnöke, miközben külföldön random emberektől rendszeresen hallani Orbán Viktor nevét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ez ennyire fontos... Hallani a nevét... Az nem mindegy hol, ki és milyen összefüggésben említi.

      Törlés
    2. Legyünk hálásak Hitlerért is. Hiszen neki köszönhetően sokan ismerik a nevét. Jó hogy vannak olyan emberek, akiknek az egész világ megismeri a nevét. "„Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, zsarnokoskodnak a népeken, a hatalmasok meg a hatalmukat éreztetik velük. A ti körötökben ne így legyen. Aki közületek nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, s aki első akar lenni, legyen a cselédetek."

      Törlés
    3. Kedves Steve, azt ugye cinikusan értetted fantasztikus eredménynek, hogy a miniszterelnök nevét mindenhol ismerik? :-)

      Egyébként valahol persze természetes, hogy a politikai élet balra és jobbra polarizálódik, hiszen kétféle értékrendet, szemléletmódot, megközelítést mutat. Amit zavarónak tartok, hogy ez a polarizálódó folyamat egyrészt egyre szélsőségesebb módon zajlik (a balos még balosabb, a jobbos még jobbosabb lesz), másrészt bőven túllép a politika keretein. Egy ember megítélése, legfontosabb fokmérője és tulajdonsága lassan már nem az lesz, hogy ő maga milyen ember, hanem hogy melyik irányba húz a kettő közül. Úgy érzékelem, régebben ez nem volt ennyire így ("régebben" alatt nem a rendszerváltás előtti kommunista diktatúrát értem!).

      Törlés
    4. Nyilvánvalóan, egészséges és enyhén cinikus humornak szántam, de látom, hogy tényleg hiperérzékeny a téma, mert rögtön Hitler is szóba került... Tehát pontosítom a mondatomat, és kiegészítem egy kacsintós smileyvel, hogy egyértelmű legyen.

      "Pártállástól függetlenül elismerhető, hogy Orbán Viktor nevét legalább ismerik világszerte, és ennek mellékhetásaként egy ideje Budapestet is ritkábban keverik össze Bukaresttel. ;)"

      Én egyébként a szélrózsa minden irányába szavaztam már az életem során, a politkusokhoz sajnos csak szkeptikusan tudok viszonyulni, próbálok az általam stratégiai szempontból fontosnak tartott ügyek mentén szavazni, miközben nem gondolom, hogy manipulálhatatlan vagy megvezethetetlen volnék.

      Törlés
  2. 20 év hívősködés után hányinger az amit ma a hívek Isten nevében tesznek vagy akár csak gondolnak. Tisztelet a kivételnek. De a kivétel.. na abból vagy nagyon kevés. Egyre kevesebb talán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem viszont nagyon sokan vannak, akik - látva a zsigeri indulatokra építő politikai marketing működését - őszintén törekszenek a józan, higgadt gondolkodásra. Igenis megférnek egy gyülekezetben az egyik, és a másik pólus felé húzó emberek. Épp azért, mert képesek kezelni az indulataikat, döntő pillanatokban meg tudják válogatni a szavaikat. Úgyhogy, kedves Emlékgyáros, kérlek nyeld vissza a hányingert! :-) A problémát inkább abban látom, hogy nem mernek/merünk megszólalni. Úgy gondoljuk, hogy a krisztusi normalitás úgysem éri el az érintettek ingerküszöbét. Odáig még eljutunk, hogy kimondjuk: "korrupt kormány, korrupt ellenzék". El is tudom fogadni, ha valakinek ez a véleménye. De egy ilyen állásfoglalásban az is benne van: ÚGYSEM TEHETÜNK SEMMIT. Pedig már a poszt megírása is VALAMI. (Bolyki Lászlónak is van egy nagyon jó írása a SZEMlélek-en erről a témáról.) Szóval, én egy megoldást látok: beszélni, beszélni minden lehetséges fórumon, és ahol lehet, cselekedni.

      Törlés
  3. Szerintem nem két Magyarország van, és a politika nagyon sokaknak már nem téma, mert nagyon átlátszó már a sok " tematizálás".
    Amúgy már több választást kihagytam, lehet most is ki fogom hagyni. Ahogy a múltkor is írtam, minden ész érvem a mostani kormány mellett szól, de olyan szinten épít a mesterségesen keltett indulatokra, ami egyszerűen elfogadhatatlan számomra. Vitába keveredtem egy 10 gyerekes " gyakorló katolikus " családanyával , aki szerint jó hogy Burmában ölik a muszlimokat, és lehetőleg minden muszlimot meg kellene ölni.
    Amikor ezen föl háborodva ellene szóltam, és kifejtettem! , hogy a burmai hadsereg fiatal muszlim lányokat erőszakol meg, aztán elevenen elégeti őket, akkor a vita végén megkaptam, hogy senkiházi farizeus vagyok.

    Amúgy ő volt az:
    http://mandiner.blog.hu/2009/12/24/sok_sok_remenyt


    Hozzá teszem, a népirtással szimpatizáns kommentjeit szóró "példamutató anyuka " még a felületetesebb katolikus megítélés szerint sem igazán vallásos, hiszen a Bibliai példabeszédre is szemtelenül reagált. De az , hogy ilyen szinten megy az őrjöngés, az döbbenetes.
    Szóval elment a kedvem a Fideszre szavazástól. Lopnak is, nagyképűek is, de hogy már a rohingya népesség lemészárlása is pozitívum legyen.. hát az nekem sok.

    Cypriánus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszinte részvétem, Cypriánus. Én már nem nagyon szoktam győzködni senkit, különösen az interneten nem. Eddigi tapasztalatom az, hogy minimálisak az ilyesminek az eredményei, mert a netet senki nem arra használja, hogy megváltoztassa a preferenciáit - különösen politikai értelemben nem. Sőt, ha a politika a téma, még egy szimpla átlagos párbeszéd lebonyolítására is csekély az esély a virtuális térben.

      Minden indulat nélkül: én úgy látom, a kormányunkkal elszaladt a ló, az ellenzéknek pedig még lova sincs. Tőmondatban ez a véleményem a magyar helyzetről, és nem csodálkozom a cinikus, kifáradt, apolitikus réteg jelenlétét. Tehát elismerem, amit írsz, hogy ilyen emberekkel találkozol, habár szerintem igenis megvan a "rajongó réteg", vagyis az az embertípus aki csaknem feltétel nélkül a kormány / ellenzék minden lépését jónak véli, míg a másik oldal minden lépését rossznak. Vagyis úgy érzékelem, mintha az emberek mindegyike most megerősödött volna eddigi pozíciójában. Aki jobbos, az most nagyon kitart a Fidesz mellett (hiszen jönnek a migránsok és ott a gonosz Soros is, aki a világ összes bűnéért felelős). Aki balos, az meg Orbán minden apró megmozdulását végzetes hibaként interpretálja. Aki pedig utálja a politikát, ezt érzékelve még inkább utálja. :-) Én most nagy mozgolódást, elmozdulásokat nem látok a társadalmi térképen. (De meglehet, tévedek ebben.) Éppen ezért tartom már most lefutottnak a következő választásokat.

      Törlés
    2. "Eddigi tapasztalatom az, hogy minimálisak az ilyesminek az eredményei,"

      Az eredmény nem feltétlenül az, hogy valaki megváltoztatja a véleményét. Van amikor a te nyilvános kiállásod a helyes mellett ha nem is feltűnően, de megerősít másokat. Amikor két éve kialakult körülöttem a menekült mizéria, és ellenem fordultak, gyaláztak idegenek, ismerősök egyaránt, én minden fórumon kiálltam magamért és az igazamért. Az engem gyalázók hangosan ordítottak mindenhol. Akik pedig egyetértettek velem, azok csendben lájkolgatták a kommentjeimet. De nagyon kevesen álltak ki mellettem. Viszont privátban sokan megkerestek és ilyeneket írtak:
      "Szia 🙂 nagyon irigylem a higgadtságodat, ahogy a sok idióta kommentelőt kezelni tudod... 🙂Én mindig felhúzom magam, és nem sok hiányzik, hogy vmi csúnyát írjak, de az csak további vitát szítana Néhány embert már ki is töröltem az ismerőseim közül És az a borzasztó, hogy eddig azt hittem normális emberek"
      vagy:
      "Rendesen elintézted. Nagyon jó vagy. Én viszont csak sumákolok itt, mert igazából sajnálom őt és nem akarom megbántani. De ha elég tökös lennék, így csinálnám, mint Te! Értékes amit csinálsz, többen gondolják, mint gondolnád. 󰀀Öröm látni, ahogy nyomod, mindennap a szívemből szólsz. Csak te sokkal erősebb vagy. Ez van. Örülök hogy egy húron pendülünk 🙂Ennyi jár. Ha már csak sumákolok és nem állok ki úgy ahogy kéne. Mint Te.Nagy baj lenne, ha nem volnának olyanok, akik így megmondják. Így mondják meg."

      Ezek az emberek nem mernek konfrontálódni. De örülnek, ha valaki megteszi. És ez megerősíti őket, hogy jól gondolkodnak

      Törlés
    3. Az élő pisztráng mer és tud szemben úszni az árral, a döglött meg csak sodródik.

      Cypriánus

      Törlés
    4. Ami menekült / migráns/ sőt lassan muszlim ügyben van, az már olyan szinten erkölcstelen, hogy egyértelműen szembe kell fordulnom vele .

      Ez már nem is annak a kérdése, valaki támogatja e a tömeges migrációt vagy nem. Ez már tisztán emberség kérdése.
      Mármint hogy muszlim embertársainkat nem akarjuk ölni, erőszakolni, kínozni.
      Ettől még nem feltétlenül akarom hogy milliós tömegekben jöjjenek,( e tényleg nem, amúgy) de semmi sem ment föl az embertársi kötelességem alól.

      Továbbá nem gondolom, hogy bármi eszköz megengedett a 3. Világban, hogy ne jöjjenek ide ( ilyen téren a német vagy olasz politika meg képmutatóbb, mint a magyar, amúgy) . Igenis segíteni kell saját hazájukat jó hellyé tenni, nem sivatagi törzseket vagy keleti kényurakat lefizetni súlyos euró milliárdokkal, hogy öljék meg / sanyargassák őket.

      Cypriánus

      Törlés
    5. A félreértések elkerülése végett : a nyíltan konfrontálódni nem akaró ismerős nem döglött pisztráng. Csak óvatos, vagy vissza húzódó típus.
      Az a döglött pisztráng , aki elhiszi a közpénzen is kitömött blogoknak , hogy egy világvallás mind a másfél milliárd híve született hidegvérű gyilkos és perverz szexőrült, akinek mindegy hogy férfiakat nőket vagy kecskéket erőszakol meg, akkor is ha történetesen e gonosz muszlim terrorista ork amúgy csak egy három éves kislány....

      A propaganda szerint: Nyílvánvaló, hogy a muszlimok, e démoni nem-emberi lények ellen minden eszközzel küzdeni kell, hiszen mindenkit mindenhol megölnek, megerőszakolnak, sőt elveszik az iPhone 't, és lejátszanak rajta egy Temple Run 2-t, vagy ha muszlim nők akkor egy Juice Jam- et.... ezt elgondolni is rettenetes.

      És a birka tábor ezt a sok baromságot nem csak elhiszi, de egyre erőszakosabb,lásd a Zalai kis faluban történteket.


      (Persze kivételt jelent ha gazdag, akkor nyugodtan vehet villát Budán, akkor is , ha ténylegesen terrorista csoportok pénzmosója. Volt rá példa, ugye... )

      Pedig nem pártolom a tömeges bevándorlást, de ezt a '30 a éveket idéző uszítást már rosszul bírom.

      Cyp.

      Törlés
    6. Ez a közember számára az elejétől kezdve emberség kérdése volt. Akik segítették a menekülteket, mind azért tették, mert enyhíteni szerettek volna a nehézségeiken, és nem azért, mert azt szeretnék, hogy Európa tele legyen afrikai és ázsiai muszlimokkal. A két éve nagy vihart kavart posztjaim is erről szólnak.És a kormány akkor is és most is hazugságokkal, szándékos menekült ellenes döntésekkel lázította fel az országot ok nélkül. És bizony sokan felültek erre a "kisvasútra". Senki nem a tömeges bevándorlást támogatja, hanem csupán a nélkülözőn próbál segíteni

      Törlés
    7. Persze, ezzel egyetértek, hogy az egyén ne " rendszerekben " hanem felebaráti kötelességben gondolkozzon . Akkor is így gondoltam, le is írtam .
      Cyp.

      Törlés
    8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Szóval megtapasztaltam: konzervatív katolikusként is lehetsz liberális buzi zsidó mohamedán migránssimogató :-)

    Cypriánus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, szerintem ez csaknem mindennapos tapasztalata annak, aki valamilyen formában részese valamilyen közbeszédnek. Én is voltam már fundamentalista(!) nagyegyházimádó (mert kiálltam adott esetben a katolikus vagy református egyház mellett), agymosott szektás (mivel kisegyházi vagyok), de persze főként elvtelen liberális (mert progresszívebben és provokatívabban szeretek nyúlni a témákhoz). Amikor pedig megpróbálok középen maradni - bevallom, ez célom is - akkor meg langymeleg vagyok, mert nincs határozott véleményem.

      A címkegyár folyamatosan, három műszakban üzemel Magyarországon.

      Törlés
    2. Tudom, voltam már én is "takony zsidó " és fasiszta is. Néhány nap eltéréssel...
      .:-)

      Cypriánus

      Törlés
  5. "divide et impera" ... kinek a technikája a "szétdobálás"? ... még kereszténynek sem kell lenni, hogy átlásson valaki a szitán ... erre akartál rávezetni a poszttal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem feltétlenül, de ezt is kiolvashatod belőle, ha szeretnéd. :-) Pusztán arra akartam rámutatni, hogy ezekben az években talán az eddigiekhez képest is jobban és kontrasztosabban látszanak a "két Magyarország" határai. Mintha éleződne a helyzet. Vagy ez csak az én túlérzékenységem?

      Törlés
  6. Viszont még kell mondanom, azokban a munkahelyi és magánéleti körökben ahol forgok, inkább kiábrándult cinizmus van, mintsem polarizált légkör.
    De lehet, hogy csak mázlista vagyok.

    Cypriánus

    VálaszTörlés
  7. Van azért egy nem kis létszámú csendes tömeg, amely nem "oldalazik". Nem gyűjtögeti a múltbéli sérelmeket, és messzebbre lát az orránál, nagyobb léptékekben gondolkozik saját napi és aprócseprő érdekeinél. Kicsit több, mint hétszázezer emberről van szó Mo-n. Nem hőzöngenek, nem jelennek meg a közvélemény kutatásokban markáns csoportként, jobbára pártokba sem tömörülnek és nem köthetők konkrét vallásokhoz. Tudnak egymásról, sőt kisebb-nagyobb közösségekként is működhetnek ... Ritkán tévednek a politika porondjára, de tevékeny közéleti emberek, ám nem a hőzöngő fajtából. Arányuk nagyjából állandó a népességben. Biztosan megtalálhatók mindenkinek az ismeretségi körében. Érdemes kívülről megtanulni a telefonszámukat, ha bárhol bármi baleset ér, őket akármikor felhívhatja az ember, biztosan segíteni fognak. Az ő vállukon nyugszik a társadalom, és nem várnak ezért köszönetet. Érdemes titkos listát írni ilyen kritériumoknak megfelelő ismerőseinkről (egy átlagos ismeretségi körben is van minimum 30 ilyen ember) és figyelni, hogy ők hogyan döntenek, mit lépnek adott esetben: az lesz az etalon. Figyelem: nem mindig a legkönnyebb utat járják!

    VálaszTörlés
  8. „valójában csak egyetlen egy Magyarország van”
    – A lelke mélyén a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a markánsan ütköző politikai nézeteivel jót tesz a közösségének és a világnak. Ez lehet a közös nevező: a közjó.

    Ebből kiindulva már csak azt kell levezetni, hogy milyen politikai meggyőződés hogyan szolgálja a közjót helyi, regionális és globális szinten.

    Szerintem nem gond, sőt a demokrácia erénye, hogy a közjóra hivatkozva homlokegyenest ellenkező gondolatok fogalmazódnak meg. Az igazi probléma a közjó tagadása.

    Példa: nem az a gond, hogy te sóskát akarsz főzni, én meg spenótot, és mindketten azt állítjuk, hogy az lesz az igazán finom mindkettőnknek. Az a probléma, ha egyikünk úgy akarja főzni a maga ételét, hogy nem is állítja, hogy mindkettőnknek ízleni fog, mert ez szerinte nem releváns.

    A konzervatívok hivatkoznak közjóra, ami persze vitatható, ha a vitató felmutatja a maga alternatíváját. Ha csak a közjót mint hivatkozási elvet vitatja, az viszont nem konstruktív. Aki nem akar közjót, milyen alapon akarna közpénzt és közhatalmat? A mai helyzetben az a csodálatosan fair és igazságos, hogy a közjóra hivatkozás egyenes arányban áll a népszerűséggel és a hatalomszerzés esélyével.

    Az ellenzék számára ez az út előre: többet hivatkozni a közjóra, és elvi következetességgel érvelni vele. Hivatkozz a közjóra, s a haza fényre derül, a politikai jövőddel együtt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... és a meritokrácia? ...

      Törlés
    2. A meritokrácia az érdemesek szolgáló uralkodása. Feltételezi, hogy
      1. az emberek jelentős számban vezetésre jelentkeznek
      2. az emberek többsége elismeri a vezetésre alkalmasak tekintélyét
      3. a vezetők szolgálnak (is), a vezetettek pedig hagyják magukat vezetni.

      A közjóra és a saját érdemekre hivatkozás, valamint mások érdemeinek elismerése elősegíti a meritokrácia felé haladást.

      A Fidesz vezetését sok szempontból lehet (kell is) vitatni, de három érdemet célszerű elismerni: 1. a közjóra hivatkozás ma arányos a közhatalom megszerzésének esélyével; 2. a közjó érvényét elismerők többsége úgy látja, hogy a Fidesz nagyságrendekkel többet tett a közjóért, mint bármely más erő; 3. a Fidesz példája mindenkit arra tanít és ösztönöz, hogy a közjóért végzett munka legyen NAGYON KIFIZETŐDŐ. A jelen történelmi helyzetben ez a legnagyobb teljesítmény, ami elérhető, elősegíti a meritokrácia felé haladást.

      Törlés
  9. A jó pedig éppen akkor veszti el közjó jellegét, amikor a közpénz a magáét ...

    VálaszTörlés
  10. Kedves Sytka!

    Az egység érdekében...egy apró lépés lett volna még, ha pár apró gyakorlati megoldást is fűzöl az írásodhoz, ezt picit hiányolom(pl. politikamentes imaváltozatok). :)
    Az, hogy két Magyarország van, még akár szerintem is igaz lehet, ha Erdély a másik. ;)
    Ami itthon folyik, szerintem nem több, mint mesterséges megosztás, ami tudva tudja, és alkalmazza az emberi gyarlóságból fakadó feszültségek összpontosítását bizonyos célok érdekében, és azokat ki is használja a saját céljaira. A mai politikai "elit", legyen bármilyen színű, ugyanazon az oldalon áll, hogy csak egy példa, erős közös tőke(volt) az olajszőkítésekből származó pénz. Az is figyelemreméltó(volna), hogy az elmúlt negyed évszázadban nem történt semmilyen komoly, politikai értelemben változást hozó felelősségrevonás semmilyen olyan ügyben, ami ilyen változásokat okozhatna, csak morzsák szóródtak szét(ilyen olyan banki ügyek "intézői", pár politikai "kolonc"). A politika úgy tűnik, nekünk kell, nem a vezetőinknek. Sajnos a száz birkára jutó értelmes emberek száma egyre fogy, így keletkezhet olyan feszültség, ami azt sugallhatja, több különböző országban élünk. Amit pedig a vezetésünk tesz, nem több, mint amit mi tennék( félretéve most a keresztény címkét), és teszünk is. Ahol dolgozom, ott átlagosan 10 emberből 8 lop, pedig jól keres. Ha nem azért, mert kell, akkor azért, mert jó lesz valamire. Ha egy ilyen emberből politikus lesz, hozzá lehet képzelni a többit. Persze az ilyen emberek háborodnak fel a legjobban, ha milliárdokat lopnak el az ország vezetői, az ő adójából, de a felszínt megvakargatva kiderül, hogy az irigység roskadozik belőlük. Ilyen morális szellemben mit várhatunk fentebbről? Persze, ez vissza is hat, így keletkezik belőle egy jó kis ördögi kör. Az egységtudat a magyarságból csak nyomás alatt bukkan elő, de ezt a nyomást már kiválóan el lehet vezetni anélkül, hogy egymást öljük közben, az kissé gazdaságtalan. Számomra nagy fricska, hogy egységből(általános értelemben) van előttünk példa, csak azzal senki sem szeret foglalkozni, mert túl valóságszagú.A cigányokra gondolok. (persze erről könyveket lehetne vitázni, de ettől most tekintsünk el,ha nem gond)
    Ezekre a problémákra szerintem válaszként csak a személyes változás, és példamutatás jöhet szóba, főleg, ha kereszténynek tartjuk magunkat, bár arra még nem jöttem rá, hogy hogyan fejtsem ki a közvélemény előtt, hogy Semjén Zsolt, és az én kereszténységem más. ;) Ebben az országban változás csak akkor lehetséges szerintem, ha a benne élő emberek elkezdenek megváltozni(remélhetőleg jobb irányba, mint eddig), és az fogja a vezetést lecserélni, de addig akár párt, akár vezetés szintjén csak a mai magyar társadalom főbb jellemzőinek esszenciája jelentkezik, és ez a valóság a lehetőségeihez képest nem sok jót tud felmutatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden társadalomnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel.

      Az „igaz” kereszt(y)én(y) pedig vállalkozzon, és mutasson példát. Az, hogy valaki puristán elássa a tálentumát, nehogy beszennyezze magát, szerintem nem jó példa, nem ok a büszkeségre, sem mások purista szemléletű bírálatára.

      Ami a kereszténységből etikusan életre váltható, azt a „jó” kereszténynek be kellene mutatnia – sopánkodás helyett.

      Törlés
    2. Kedves notáhol dáyna, túl sok mindent írtál le, de alapvetően ettől függetlenül egyetértek a véleményeddel. :-)

      Én is úgy gondolom, hogy egyfajta mesterséges megosztás zajlik Magyarországon, habár bármennyire is az, azért bizonyos értékek mentén is szakadozik a nép. A probléma, hogy amikor ennyire polarizálódik a helyzet, mindig a szélsőséges formációk kezdenek erősödni. Az meg csak nekik jó, a többségnek hosszú távon biztosan nem.

      Törlés
    3. A világ legtöbb népe számára nem szakadási felület, hogy segítse-e az ember a saját népét, vagy csepülje, ahol éri. Nálunk ez a különleges helyzet, persze történelmi háttér, stb. miatt.

      Ha a mesterséges „megosztás” arra megy ki, hogy mostantól minél többen segítsük a saját népünket, és minél kevesebben csepüljék, ahol érik, akkor a mesterséges megosztás a legjobb dolog, ami több száz év óta történt velünk, és a csepülésben megvalósuló egység lenne a legrosszabb, ami elképzelhető.

      A szélsőség pedig Európában erősödik jelenleg, nem nálunk.

      Törlés
    4. Te a lehetséges világok legjobbikában élsz. Ez látszik is a kommentjeiden. Mi pedig itt.

      Törlés
    5. Elnézést a hosszadalmas hozzászólásért! Érdekelne, Sytka, szerinted milyen értékek mentén szakadozik a nép?
      A másik, hogy szerintem nem imádkozni kell az egységért(persze, nyilván kell azt is :) ), hanem tenni. Én eddig egyetlen keresztény gyülekezetről sem hallottam(remélem, tévedek), akik tevőleg próbálták volna szűkíteni a szakadékot, felmutatva azokat a maradandó értékeket, amik példaként állhatnának a társadalom előtt...A legtöbb gyülekezet jól elvan a saját komfortzónáján belül, ahol mikroban ugyanazok a problémák jelentkeznek, mint magasabb szinten. Ha egy gyülekezet ezen túlmutatva képes egységként működni( ez , főleg itt Magyarországon, csak Isten munkája lehetséges:) ), az már egy jó példa lehet(ne) mindenki számára, főleg, ha alkalomadtán prezentálnák is ezt az egységet...

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)